fbpx

5+1 pont, ahol a webshopod ÁSZF-e elvérezhet 2022-ben

Már 2021 is lényeges fogyasztóvédelmi változásokat hozott a szavatossági és jótállási szabályokban, 2022-től pedig tovább bővül a digitális fogyasztóvédelem. Mindez további terheket ró a webshopok és digitális szolgáltatások üzemeltetőire.

A digitális vállalkozásoknak bírság helyett érdemes egy jogi audittal kezdeni az új évet hogy kiderüljön, mennyire áll készen az ÁSZF-ük 2022-re.

5+1 PONT, AHOL A WEBSHOPOD ÁSZF-E ELVÉREZHET 2022-BEN

1

2022-től nehezebb lesz szerződésszerűen teljesíteni - okosan kell írni az ÁSZF-et!

Az új kormányrendelet többletkövetelményeket határoz meg a szerződésszerű teljesítés Ptk.-ban meghatározott feltételein túl.

Méginkább nem mindegy, mi van az ÁSZF-edben, mivel  a  szolgáltatásnak

 – meg kell felelnie a szerződésben foglalt leírásnak, valamint rendelkeznie kell a szerződés szerinti jellemzőkkel;

 – rendelkeznie kell a szerződésben meghatározott valamennyi tartozékkal, használati útmutatóval – ideértve az üzembe helyezésre vonatkozó utasítást, a telepítési utasítást, valamint az ügyfélszolgálati támogatást is;

 – biztosítania kell a szerződésben meghatározott frissítéseket.

Az új kormányrendelet nem csak az ÁSZF, hanem a kapcsolódó egyéb dokumentumok tekintetében is szigorú számon kérhetőséget ír elő.

Az ÁSZF megalkotása tehát még inkább nem csak az előírt tartalmi elemeket kipipáló kötelező kör, hanem a szolgáltatásaidhoz igazodóan stratégiai gondolkodást is igényel. A jótállási és szavatossági igények elkerülése érdekében fontos ugyanis, hogy az ÁSZF csak olyan vállalásokat tartalmazzon, amelyeket a vállalkozás teljesíteni is tud. Ezt egy sablonnan lehetetlen megoldani!

2

Okos eszközt árulsz? Akkor erre is figyelned kell az ÁSZF-ben!

Ha webshopod van, akkor azonosítanod kell, hogy értékesítesz -e digitális elemet tartalmazó árut, vagyis olyan terméket, amely az alapvető funkciója betöltéséhez elengedhetetlenül digitális tartalmat vagy digitális szolgáltatást foglal magában. (A legjellemzőbb digitális elemet tartalmazó áruk az okoseszközök vagy a játékkonzolok.)

Ha igen, akkor az ÁSZF-ben a fogyasztó tájékoztatására is ki kell térned a frissítés elérhetőségéről és részletes feltételeiről, valamint a megfelelő telepítési útmutató elérhetőségéről. Ez azért különösen fontos, mert a tájékoztatási kötelezettségének megfelelően eleget tevő vállalkozás mentesülhet a hibás teljesítés miatti felelősség alól.

3

Digitális szolgáltatás folyamatos nyújtására vonatkozó jótállás

Ha a digitális elemeket tartalmazó áru esetében az adásvételi szerződés (praktikusan az ÁSZF és annak elfogadása) a digitális tartalom vagy digitális szolgáltatás meghatározott időtartamon keresztül történő folyamatos szolgáltatásáról rendelkezik, akkor a vállalkozás két évig, illetve két évet meghaladó folyamatos szolgáltatás esetén a szolgáltatás teljes időtartamáig felel a teljesítés hibájáért. A kormányrendelet részletesen rendelkezik a vállalkozás a szakszerűtlen üzembe helyezésből fakadó hibás teljesítésének eseteiről is. Ezeket a rendelkezéseket szintén át kell vezetni az okoseszközöket árusító webshopok ÁSZF-jében.

4

Egy éves hibás teljesítési vélelem

2022 legfontosabb módosítása, hogy a Ptk. szerinti hat hónapos hibás teljesítési vélelem egy évre bővül ki valamennyi áru adásvételére irányuló szerződésben. Ez alapján az ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy az áru teljesítésének időpontjától számított egy éven belül felismert hiba már az áru teljesítésének időpontjában fennállt. Ezt a módosítást az ÁSZF-edben is át kell vezetni!

5

Kibővített kellékszavatosság

A Ptk. kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályai is kiegészülnek a webshopok számára, az új rendelet ugyanis további eseteket határoz meg, amikor a fogyasztó jogosult – a szerződésszegés súlyához igazodva – az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelni, vagy az adásvételi szerződést megszüntetni. Ezekkel a rendelkezésekkel az ÁSZF-et is ki kell egészíteni.

+1

A 2021-es változásokkal hogy áll az ÁSZF-ed?

Az ÁSZF-ed  2022-es  update-je előtt mindenképp érdemes feltennie a kérdést: a 2021-es módosításokkal hogy állsz? 

Segítségül összefoglaltuk, hogy mit is kell keresned az ÁSZF-ben (és a kereskedelmi gyakorlatodban), ide kattintva csekkolhatod!

Kíváncsi vagy, hogy mennyire vagy felkészülve 2022-re?

KÉRD ÁSZF AUDITUNKAT!

Bejelentkezés konzultációra (#10)
Dr. Szalai Anita

Ha teendőd van, még idejében megtudhatod, és ajánlatot kapsz a testre szabott ÁSZF elkészítésére is!

Jelentkezz be, és küldjük az ajánlatot!

Related Posts