fbpx

REKLÁMJOG ÉS FOGYASZTÓVÉDELEM

Reklám is lehet tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok nagy része a vállalkozás hirdetési gyakorlatára vonatkozik, így már a termékünk vagy szolgáltatásunk reklámozásakor is érdemes tisztában lennünk a jogszabályi keretekkel.

A fogyasztók megtévesztése legtöbbször a tájékoztatással valósul meg. Ennek egyik legelterjedtebb formája a reklám, de ebbe a körbe sorolható mindenfajta áruval, szolgáltatással kapcsolatos – áru vásárlását, szolgáltatás igénybevételét megelőző – információközlés is, mint pl. a telefonos megkeresés, nyereményjátékra felhívás, vagy az árakció kommunikációja.

 

Milyen fekete listás marketing fogásokat kell kerülni?

Fontos, hogy a kereskedelmi gyakorlatunkat a jogszabályok és a hatósági és bírósági joggyakorlat ismeretében, jogi szakértelem bevonásával, és ne a versenytársak automatikus követésével alakítsuk ki.  Egy hatósági eljárásban ugyanis nem jelent mentesítést vagy kedvezőbb elbírálást, hogy a versenytárs is jogsértően reklámoz, illetve értékesít. Az állandósult joggyakorlat ellenére történt jogsértés pedig súlyosító tényező a a jogsértés és a szankció megállapításakor.

Reklámozáskor kerülni kell a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen magatartást, és ügyelni kell arra, hogy hirdetésünk ne valósítson meg feketelistás marketing gyakorlatot.

TUDJ MEG TÖBBET!

 

JOGSZERŰ REKLÁMTARTALMAK BIZTOSÍTÁSA BÁRMELY PLARTFORMON

Print

Print

Nyomtatott sajtótermékek (napilapok és magazinok) hirdetései, PR cikkek és szponzorált tartalmak

Televízió

Televízió

Szpot és non szpot reklámok, támogatói üzenetek, társadalmi célú reklámok, virtuális és osztott képernyős reklámok, termékmegjelenítés

Rádió

Rádió

Reklámszpotok, támogatói üzenetek, névszponzoráció, termékmegjelenítés

Online

Online

Display és videós online reklámok, automatizált (programmatic) hirdetések, natív reklámtartalmak, PR cikk és szponzoráció

Social

Social

Influenszer marketing, hirdetések és szponzorált tartalmak, nyereményjátékok 

MEGFELELŐ REKLÁMJOGI SZERZŐDÉSEK

Reklámgyártás

Gyártási és szerzői jogi szerződések, a reklámtartalom ellenőrzése.

Reklámfelület értékesítése

Hidetési felületértékesítési és felületvásárlási szerződések.

Reklámok közzététele

Reklámközzétételi szerződések.

KIK ÉS MILYEN REKLÁMJOGI ÜGYEKBEN FORDULHATNAK HOZZÁNK?

A SZALAI LEGAL A REKLÁMOGI ÉRTÉKLÁNC BÁRMELY SZEREPLŐJE SZÁMÁRA NYÚJT JOGI SZOLGÁLTATÁST

HIRDETŐK

A hirdetőknek ATL és BTL, online és offline kampányokban egyaránt tudunk jogi szolgáltatásainkkal segíteni, amely magában foglalja a a médiafelület tulajdonosaival követlenül kötött hirdetési szerződések megkötését, és az ügynökségek megbízását, valamint a jogszerű reklámtartalom kialakítását is.

KREATÍV ÜGYNÖKSÉGEK, REKLÁMÜGYNÖKSÉGEK

A Szalai Legal a  reklámügynökségeknek a tartalomgyártás jogi támogatásában is kiemelt tapasztalattal nyújt jogi szolgáltatást.  Akár a produkciós szerződésről, akár a reklámtartalom gyártásában részt vevő alkotók és egyéb közreműködők  közötti szerződésről, vagy szerzői jogi felhasználási szerződésről van szó, számíthat tapasztalatunkra.

MÉDIAÜGYNÖKSÉGEK

Szalai Legal a reklámtörvény szerinti reklámközvetítőknek a médiavásárlásokhoz kapcsolódó ügynökségi szerződésekben, a hirdetési szerződésben és a reklámtartalom kialakításához és a médiatervezéshez kapcsolódó jogi véleményezésében is komplex jogi szolgáltatást nyújt – online és offline kampányokban egyaránt.

REKLÁM KERESKEDŐHÁZAK

A Szalai Legal kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik  meghatározó multimédia sales house-nak nyújtott jogi tanácsadásban, így valamennyi platformon sikerrel támogat médiahirdetésifelület-értékesítőket a hirdetési felületértékesítési, illetve felületvásárlási szerződések tárgyalásában és előkészítésében.

MÉDIAFELÜLET TULAJDONOSOK

A médiafelület tulajdonosoknak a sales house-zal kötött hirdetési felület értékesítésére irányuló szerződésben, vagy a hirdetővel/ügynökséggel reklám közzétételére irányuló megállapodásban, illetve a reklámtartalom véleményezésében tudok reklámjogi támogatást nyújtani.

DIGITÁLIS/SOCIAL MEDIA ÜGYNÖKSÉGEK

A digitális ügynökségeknek display,  PPC (facebook, google search és google ads)  kampányokban, valamint programmatic kampányokban komplex jogi szolgáltatást nyújtunk. A reklámjogi szempontok mellett az adatvédelmi és szerzői jogi aspektusokat is kezelő hatékony jogi megoldásokat kínálunk.  A social media kampányokban az influencer marketing szerződések előkészítésében is számíthat ránk.

MIÉRT A SZALAI LEGAL?

360°-is reklámjogi szolgáltatás

A reklámjogi ügyekre komplex, a médiajogi, szerzői jogi, adatvédelmi jogi és versenyjogi összefüggéseket is magában foglaló megoldásokat kínálunk, sokrétű reklámipari tapasztalattal. 

 

Belülről ismerjük a reklámipar működését

Meghatározó multimédia sales house jogi feladatainak menedzselésében, integrált és digitális ügynökségek kiszolgálásában egyaránt otthon vagyunk. Egy nyelvet beszélünk ügyfeleinkkel és értjük a problémáit.

A reklámpiac teljes spektrumán nyújtunk szolgáltatásokat

A Szalai Legal szolgáltatásai a reklámjogi értéklánc teljes spektrumát lefedik.

Platformtól függetlenül a reklámpiac bármely szereplőjét ki tudjuk szolgálni.

Tíz év hatósági oldalon

A közel egy évtizedes médiahatósági múlt alapján ottonosan mozgunk a  Médiatanács előtti eljárásokban is, de a Gazdasági Versenyhivatal előtt is sikerrel látunk el jogi képviseletet.