fbpx

SZERZŐI JOG

KIT ILLET MEG A SZERZŐI JOGI ÉS SZOMSZÉDOS JOGI VÉDELEM?

A szerzői jogi művek felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – engedélyköteles. Így ha egy szerzői művet többszörözni, terjeszteni, átdolgozni vagy nyilvánosság számára közzétenni szeretnénk, akkor a szerző engedélyével kell rendelkezni.

Az alkotó egyéni, eredeti művét szerzői jog, az egyéb teljesítményét szerzői joghoz hasonló, ún. kapcsolódó jog védi.

A kapcsolódó jogi védelem jogosultjai a tartalom-előállítók: az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók, a rádió- és televízió-szervezetek, filmelőállítók és az adatbázis-előállítók, akik ugyan nem hoznak létre egyéni, eredeti alkotást, de tevékenységüket a szerzői jog védi annak  szerzői művel kapcsolatos, értékteremtő jellegére tekintettel.

A szerzői jogi védelem az egyéni, eredeti jellegű mű létrejöttével minden egyéb teendő nélkül is védi a szerzőt: az önkéntes műnyilvántartásba vétel nem keletkezteti a szerzői jogot, csak egy esetleges bizonyítás esélyeit növeli.

Szerzői jog

NAGYJOGOS FELHASZNÁLÁS

Amikor a szerző közvetlenül adja meg az engedélyt egy szerződés keretében művének felhasználásra, „nagyjogos” felhasználásról beszélünk.

KISJOGOS FELHASZNÁLÁS

„Kisjogos” felhasználás, más néven közös jogkezelés körébe tartozik a felhasználás,  ha a tömeges felhasználás miatt a szerzői jogosítványok érvényesítése egyedileg nem gyakorolható. Ilyenkor a  felhasználási engedélyt a közös jogkezelő szervezettől lehet és kell megszerezni.

KIK ÉS MILYEN SZERZŐI JOGI ÜGYBEN FORDULHATNAK HOZZÁM?

RÖVIDEN: SZERZŐK ÉS A SZERZŐI MŰVEK FELHASZNÁLÓI

A szerzői jogvédelem  mindenkit megillet, akinek egyéni, eredeti alkotása van. A védelem a törvény alapján jár, ezért levédetésre nincs szükség.

A szerzői jogvédelem azonban az illegális felhasználással szemben és a szerződések szövegezése során szakértő  jogi segítséget igényel.

A szerzői művek felhasználására megfelelő felhasználási vagy jogátruházási szerződések alapján van mód. 

Ezek a szerződések sokszor egy-egy vállalkozás alapját képezik, a megfelelő jog- és érdekvédelem tehát mind szerzői/jogtulajdonosi, mind felhasználói/jogszerzői oldalon kardinális.

SZERZŐI JOGTULAJDONOSOK

SZERZŐI JOGTULAJDONOSOK

Jogtulajdonosi oldalon egyaránt képviselünk szerzőket, és olyan piaci szereplőket, akik a szerzőktől törvény alapján (pl. munkáltatóként) vagy jogátruházási szerződés alapján megszerezték a szerzői jogokat.

A szerzői jog megsértőivel szembe, vagy a tovább engedélyezés szerződéses képviseletében egyaránt hatékony jogi segítséget nyújtunk.

JOGSZERZŐK

JOGSZERZŐK

A szerzői jogi jogszerzők lehetnek akár kis-, akár nagyjogos jogosultak.

A leggyakrabban egyedi felhasználási vagy jogátruházási szerződés szövegezésében nyújtunk segítséget.

Ennek során elengedhetetlen a mű felhasználásával kapcsolatos rövid- és hosszú távú célok áttekintése, mert az üzleted későbbi fejlesztését akadályozhatja egy nem megfelelő jogosítás.

BŐVEBBEN: SZERZŐK, ELŐADÓMŰVÉSZEK ÉS DIGITÁLIS ÉS KREATÍV VÁLLALKOZÁSOK

ELŐADÓMŰVÉSZEK

Előadóművészek menedzseri és produceri szerződéseivel kapcsolatos jogi tanácsadás és okiratszerkesztés.

SZERZŐK

Jogi tanácsadást nyújtunk irodalmi, zeneművek szerzőinek és vizuális művek alkotóinak. Felhasználási szerződésmintát és egyedi szerződéseket készítünk művészeti tevékenységükhöz és vállalkozásukhoz.

HIRDETŐK

Kreatív ügynökségi, médiaügynökséggel kötött, reklám elkészítésére vonatkozó megbízási és felhasználási szerződés elkészítése.

KREATÍV ÜGYNÖKSÉGEK, REKLÁMÜGYNÖKSÉGEK

A kreatív ügynökségeknek, reklámügynökségeknek az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

 – reklám elkészítésére vonatkozó megbízási és felhasználási szerződés elkészítése,

 – reklámkészítésben részt vevőkkel való megbízási/vállalkozási és felhasználási szerződések,

 – jogszerű zenefelhasználás jogi támogatása.

MÉDIAÜGYNÖKSÉGEK, ONLINE ÜGYNÖKSÉGEK

Reklám elkészítésére vonatkozó megbízási és felhasználási szerződések elkészítése, előadóművészek szerződése, jogszerű zenefelhasználás jogi támogatása.

 

MÉDIAVÁLLALATOK

A médiavállalatoknak kiterjedt szerzői jogi támogatásra van szükségük:

 – szerzői jogi felhasználási szerződésekben, kisjogos felhasználási jogok ügyintézésében,

 – formátumvásárlások, tartalombeszerzések szerzői jogi szerződéseiben,

 – reklám elkészítésére vonatkozó megbízási és felhasználási szerződések elkészítésében,

 – reklámkészítésben részt vevőkkel való megbízási/vállalkozási és felhasználási szerződésekben,

 – jogszerű zenefelhasználás jogi támogatásában.

FILMALKOTÁS SZERZŐI ÉS EGYÉB RÉSZTVEVŐI

Akár televízós vagy egész estés mozifilmről, akár játékfilmről,  dokumentumfilmről vagy animációs filmről – egy alkotásról vagy sorozatról –  van szó, a filmakotás valamennyi résztvevője (filmelőállító, rendező, forgatókönyvíró, animációs film alkotói, zeneszerző stb.) fordulhat hozzánk a szerzői jogi szerződések elkészítésével, véleményezésével, illetve támogatási jogosultság megszerzésével kapcsolatban.