fbpx

COMPLIANCE

MEGFELELÉSI DOKUMENTUMOK ELKÉSZÍTÉSE

A jogszabályok számos esetben bizonyos dokumentumok elkészítését írják elő. Ilyen például a fogyasztókat tájékoztató ÁSZF az elektronikus kereskedelem szereplői számára, a bejelentővédelmi rendszerben alkalmazott tájékoztatás vagy az adatvédelmi dokumentáció. Más esetben munkajogi vagy vállalati jogi célokat szolgál bizonyos belső szabályzatok elkészítése.

A megfelelési dokumentáció a jogi megfelelésen túl a vállalkozás üzleti céljai és belső politikája megvalósításának  is fontos eszköze, így érdemes kellő figyelmet szentelni rá.

A vállalati compliance kiemelt jelentőséget kap egy tranzakciót megelőző átvilágítás során, és képes akár a cég magasabb értékeléséhez is hozzájárulni. 

 

JOGSZABÁLYOKNAK MEGFELELŐ KERESKEDELMI GYAKORLAT KIALAKÍTÁSA

A jogszabályoknak megfelelő kereskedelmi gyakorlat kialakítása szintén fontos compliance terület.

A digitális gazdaság szereplőinek számos jogszabályra kell figyelniük a kereskedelmi gyakorlatuk és kommunikációjuk kialakítása során, amelyek figyelmen kívül hagyása súlyos bírságkockázatokat von maga után.

A versenytársak követése helyett mindig biztosabb az ügyvédünkre hallgatni.  Nem tudhatjuk, hogy a másik piaci szereplő milyen jogi háttérrel,  milyen kockázatmérlegeléssel alakította ki a maga gyakorlatát.  A másik jogsértése enyhítő körülmény sem lesz egy hatósági eljárásban. 

COMPLIANCE OKTATÁS

A jogszerű gyakorlat vállalati folyamatokba építésének leghatékonyabb módja a munkatársak edukációja.

A marketinges kollégák reklámjogi, szerzői jogi vagy médiajogi edukációja és a személyes adatok kezelését végző munkatársak adatvédelmi oktatása kulcsfontosságú lehet a magas bírságok megelőzésében vagy a jogi  szabályozás üzleti lehetőségeinek kiaknázásában. 

A workshopok anyagainak összeállítását és a belső vállalati képzéseket egyetemi oktatói és vállalati jogtanácsosi tapasztalatattak végzem. Televíziós riporteri múltam pedig ma is hasznosítható módon fejlesztette azt a képességem, hogy érthető nyelven adjak át bonyolult jogi előírásokat.