fbpx

MÉDIAJOG

A MÉDIAJOG RENDSZERE

A médiajog a média működése szempontjából releváns jogszabályok összessége. A  hagyományos jogágakon átnyúlva egyaránt tartalmaz alkotmányjogi, közigazgatási jogi, polgári jogi és büntetőjogi szabályokat.
 

A médiajog legfontosabb jogszabályai:

  • a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény („médiatörvény”)
  • a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény („médiaalkotmány”)
  • az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló 2010/13/EU irányelv

A fenti jogszabályokon alapuló hatósági és bírói gyakorlat szintén jelentősen formálta a szólásszabadság és a médiajog értelmezését.

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv (AVMS) hazai jogba való implementálása is ezeken a törvényeken keresztül valósult meg.

Médiajog

A MÉDIAJOG SZABÁLYOZÁSI TERÜLETEI

Alapjogokkal kapcsolatos előírások

 – szólásszabadság, gyűlöletbeszéd tilalma,

 – sajtóhelyreigazítás.

Médiatartalmakkal kapcsolatos előírások

 – kiskorúak védelme, korhatárbesorolásra vonatkozó rendelkezések,

 – kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek,

 – kereskedelmi közlemények szabályozása,

 – EU-s és magyar műsorkvótákra vonatkozó  előírások,

 – jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) médiaszolgáltatók közérdekű kötelezettségei,

 – közösségi és közszolgálati médiaszolgáltatókra és tartalmakra vonatkozó speciális szabályok.

Piacra lépésre és piaci koncentráció megelőzésére vonatkozó szabályok

 – bejelentés alapján megszerezhető médiaszolgáltatási jogosultságok (lineáris és lekérhető médiaszolgáltatások,

 – pályázat útján megszerezhető médiaszolgáltatási jogosultságok (rádiós frekvenciapályázatok) sajtótermékek) 

 – összeférhetetlenségi szabályok,

 – JBE médiaszolgáltatók meghatározása,

 – sokszínűség védelme a műsorterjesztés során,

 – must carry (továbbítási) kötelezettség.

 

KIK ÉS MILYEN MÉDIAJOGI ÜGYEKBEN FORDULHATNAK HOZZÁNK?

A SZALAI LEGAL A MÉDIAJOGI ÉRTÉKLÁNC BÁRMELY SZEREPLŐJE SZÁMÁRA NYÚJT JOGI SZOLGÁLTATÁST

A tartalom előállításához, a médiaszolgáltatáshoz, és a műsorterjesztéshez kapcsolódó szerződésekben és a jogszerű működés támogatásában egyaránt rendelkezünk tapasztalattal. Szükség esetén a megfelelő külső szakértelem bevonásával a teljes médiajogi értékláncot ki tudjuk szolgálni.
Infokommunikációs szakjogászként a médiajog konvergens jogterületeivel, úgy mint a hírközlési joggal, a versenyjoggal, a szerzői joggal való kapcsolódásokra is kiterjed a szakértelmünk.

TARTALOMGYÁRTÓK

A Szalai Legal a formátumvásárlási megállapodásban, illetve a médiaszolgáltatóval kötött szerződésben éppúgy kiemelkedő jogi szolgáltatást nyújt, mint a műsorgyártásban közreműködő megbízottakkal és vállalkozókkal kötött szerződésekben, illetve a jogszerű műsortartalom kialakításához nyújtott jogi tanácsadásban.

MÉDIASZOLGÁLTATÓK

A Szalai Legal a médiavállalatoknak a saját vagy külső  tartalomgyártáshoz kapcsolódó szerződések, tartalomvásárlások, műsorterjesztési megállapodások előkészítését, valamint  a műsortartalom jogszerűségének véleményezését kiemelt szakértelemmel vállalja.

SOCIAL MEDIA INFLUNCEREK

A social mediában közzétett tartalmakat a jogszabályokon kívül az egyes közösségi média platformok kiterjedt szabályzatai szabályozzák, melyekben gyakran nem könnyű eligazodni.  A közösségi médiában tartalomgyártóként, vagy különféle sérelmes bejegyzések főszereplőjeként egyaránt érdemes lehet médiajogászhoz fordulni. 

LAPKIADÓK

A Szalai Legal a print és online média szereplőinek nyújtott jogi tanácsadásban is kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik, mely a jogszerű tartalom kialakítására és a sajtóhelyreigazításra, valamint a sajtóperben való jogi képviseletre is kiterjedt.

FILMGYÁRTÓK

A Szalai Legal a filmjog területén is lát el jogi tanácsadást is képviseletet, amely kiterjed az alkotói (rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző) és produceri szerződésekre, illetve a filmtámogatási pályázatokkal kapcsolatos jogi feladatokra is.

MŰSORTERJESZTŐK

A Szalai Legal a műsorterjesztőknek a médiavállalatokkal folytatott tárgyalások jogi támogatásában, valamint  a műsorterjesztési szerződések előkészítésében kiemelt szakértelemmel nyújt jogi szolgáltatásokat, magyar és angol nyelven egyaránt.

KÉRD AJÁNLATUNKAT!

Mutatom, miért minket válassz!

360°-os médiajogi szolgáltatást nyújtunk

A médiaszabályozás valamennyi területén kiemelt tapasztalatunk van. A Szalai Legal print, rádió, televízió, online és social media platformmal egyaránt komfortos, így platformtól függetlenül bármilyen médiaszolgáltatót ki tud szolgálni.

Belülről ismerjük a médiavállalatok működését

Belülről  ismerjük a médiavállalatok működését, a filmipartól, a műsorgyártáson át a digitális és reklámiparig. Egy nyelvet beszélünk ügyfeleinkkel és értjük a problémáit, amely lényegesen lerövidíti a megoldáshoz vezető utat.

Médiajogász tartalomgyártási tapasztalattal

A televíziós műsorkészítésben nemcsak jogi,  de televíziós szerkesztő riporteri tapasztalatot is fel tudunk mutatni amely mai napig előny ügyfeleink szempontjainak megértésében.

Voltunk hatósági oldalon

A médiaszabályozást hatósági oldalról is ismerjük. A  hatóság szempontjainak és belső működésének ismerete szupererő tud lenni a jogi megfelelés kialakításában és a  hatósági képviselet során is. 

ÁLTALÁNOS VÁLLALATI JOGI TANÁCSADÁS

A Szalai Legal speciális szolgáltatási területén kívül általános vállalati jogi támogatást is nyújt partnereinknek, így polgári jogi, kereskedelmi jogi vagy munkajogi kérdésekben is számíthat ránk.

Amennyiben ügyfeleim jogi támogatása csapatmunkát igényel, magyar és külföldi együttműködő partnereim kiemelt tapasztalattal készen állnak, hogy a megbízást mindig a megfelelő kompetenciával,  a legmagasabb minőségben és a kívánt határidővel teljesítsük.