fbpx

MÉDIAJOG

A MÉDIAJOG RENDSZERE

A médiajog a média működése szempontjából releváns jogszabályok összessége. A  hagyományos jogágakon átnyúlva egyaránt tartalmaz alkotmányjogi, közigazgatási jogi, polgári jogi és büntetőjogi szabályokat.
 

A médiajog legfontosabb jogszabályai:

  • a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény („médiatörvény”)
  • a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény („médiaalkotmány”)
  • az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló 2010/13/EU irányelv
  • a műsorterjesztésre vonatkozóan az elektoronikus hírközlésről szóló 2033. évi C. törvény ("Eht.") és a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. ("Dtv.") törvény

A fenti jogszabályokon alapuló hatósági és bírói gyakorlat szintén jelentősen formálta a szólásszabadság és a médiajog értelmezését.

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv (AVMS) hazai jogba való implementálása is ezeken a törvényeken keresztül valósult meg.

Médiajog

A MÉDIAJOG SZABÁLYOZÁSI TERÜLETEI

Alapjogokkal kapcsolatos előírások

 – szólásszabadság, gyűlöletbeszéd tilalma,

 – sajtóhelyreigazítás.

Médiatartalmakkal kapcsolatos előírások

 – kiskorúak védelme, korhatárbesorolásra vonatkozó rendelkezések,

 – kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek,

 – kereskedelmi közlemények szabályozása,

 – EU-s és magyar műsorkvótákra vonatkozó  előírások,

 – jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) médiaszolgáltatók közérdekű kötelezettségei,

 – közösségi és közszolgálati médiaszolgáltatókra és tartalmakra vonatkozó speciális szabályok.

Piacra lépésre és piaci koncentráció megelőzésére vonatkozó szabályok

 – bejelentés alapján megszerezhető médiaszolgáltatási jogosultságok (lineáris és lekérhető médiaszolgáltatások,

 – pályázat útján megszerezhető médiaszolgáltatási jogosultságok (rádiós frekvenciapályázatok) sajtótermékek) 

 – összeférhetetlenségi szabályok,

 – JBE médiaszolgáltatók meghatározása,

 – sokszínűség védelme a műsorterjesztés során,

 – must carry (továbbítási) kötelezettség.

 

KIK ÉS MILYEN MÉDIAJOGI ÜGYEKBEN FORDULHATNAK HOZZÁNK?

A SZALAI LEGAL A MÉDIAJOGI ÉRTÉKLÁNC BÁRMELY SZEREPLŐJE SZÁMÁRA NYÚJT JOGI SZOLGÁLTATÁST

A tartalom előállításához, a médiaszolgáltatáshoz, és a műsorterjesztéshez kapcsolódó szerződésekben és a jogszerű működés támogatásában egyaránt rendelkezünk tapasztalattal. Szükség esetén a megfelelő külső szakértelem bevonásával a teljes médiajogi értékláncot ki tudjuk szolgálni.
Infokommunikációs szakjogászként a médiajog konvergens jogterületeivel, úgy mint a hírközlési joggal, a versenyjoggal, a szerzői joggal való kapcsolódásokra is kiterjed a szakértelmünk.

TARTALOMGYÁRTÓK

A Szalai Legal a formátumvásárlási megállapodásban, illetve a médiaszolgáltatóval kötött szerződésben éppúgy kiemelkedő jogi szolgáltatást nyújt, mint a műsorgyártásban közreműködő megbízottakkal és vállalkozókkal kötött szerződésekben, illetve a jogszerű műsortartalom kialakításához nyújtott jogi tanácsadásban.

MÉDIASZOLGÁLTATÓK

A Szalai Legal a médiavállalatoknak a saját vagy külső  tartalomgyártáshoz kapcsolódó szerződések, tartalomvásárlások, műsorterjesztési megállapodások előkészítését, valamint  a műsortartalom jogszerűségének véleményezését kiemelt szakértelemmel vállalja.

SOCIAL MEDIA INFLUNCEREK

A social mediában közzétett tartalmakat a jogszabályokon kívül az egyes közösségi média platformok kiterjedt szabályzatai szabályozzák, melyekben gyakran nem könnyű eligazodni.  A közösségi médiában tartalomgyártóként, vagy különféle sérelmes bejegyzések főszereplőjeként egyaránt érdemes lehet médiajogászhoz fordulni. 

LAPKIADÓK

A Szalai Legal a print és online média szereplőinek nyújtott jogi tanácsadásban is kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik, mely a jogszerű tartalom kialakítására és a sajtóhelyreigazításra, valamint a sajtóperben való jogi képviseletre is kiterjedt.

FILMGYÁRTÓK

A Szalai Legal a filmjog területén is lát el jogi tanácsadást is képviseletet, amely kiterjed az alkotói (rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző) és produceri szerződésekre, illetve a filmtámogatási pályázatokkal kapcsolatos jogi feladatokra is.

MŰSORTERJESZTŐK

A Szalai Legal a műsorterjesztőknek a médiavállalatokkal folytatott tárgyalások jogi támogatásában, valamint  a műsorterjesztési szerződések előkészítésében kiemelt szakértelemmel nyújt jogi szolgáltatásokat, magyar és angol nyelven egyaránt.

MIÉRT A SZALAI LEGAL LEGYEN AZ ÖN JOGI PARTNERE?

360°-os médiajogi szolgáltatás

A médiaszabályozás valamennyi területén kiemelt tapasztalatom van. A Szalai Legal print, rádió, televízió, online és social media platformmal egyaránt komfortos, így platformtól függetlenül bármilyen médiaszolgáltatót ki tud szolgálni.

Belülről ismerem a médiavállalatok működését

Belülről  ismerjem a médiavállalatok működését, a filmipartól, a műsorgyártáson át a digitális és reklámiparig. Egy nyelvet beszélek ügyfeleimmel és értem a problémáit, amely lényegesen lerövidíti a megoldáshoz vezető utat.

Egyetemi oktató médiajogász tartalomgyártási tapasztalattal

A televíziós műsorkészítésben nemcsak jogi,  de televíziós szerkesztő riporteri tapasztalatot is fel tudok mutatni, amely mai napig előny ügyfeleim szempontjainak megértésében.

Tíz év hatósági oldalon

A médiaszabályozást hatósági oldalról is ismerem. A  hatóság szempontjainak és belső működésének ismerete szupererő tud lenni a jogi megfelelés kialakításában és a hatósági képviselet során is.