fbpx
Dr. Szalai Anita Szalai Legal bemutatkozás

Dr. Szalai Anita LL.M.

Ügyvéd, infokommunikációs szakjogász

Telefon +36 20 448 4778

DR. SZALAI ANITA LL.M.

ÜGYVÉD, INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZAKJOGÁSZ

Két évtizedes infokommunikációs jogi pályafutásom során széles körű tapasztalatot szereztem hatósági, vállalati és ügyvédi irodai oldalon egyaránt.

Ezzel a tudással érkeztem meg 2020-ban a saját praxisomba, hogy a digitális a kreatív szektor szereplőinek egy helyen kínáljak hatékony megoldásokat – akár komplex jogi problémákra is.

Húsz éve azzal foglalkozom, amivel szeretek: a digitális gazdasághoz kapcsolódó jogterületekkel.

Szeretem a gyakorlati oldalát is ismerni annak, aminek a jogi szabályzásával foglalkozom. Médiajogász pályám elején ezért próbáltam ki magam  televíziós híradós riporterként, az utóbbi időben pedig a digitális gazdaság jogára fókuszálva ezért végzem magam a weboldalam fejlesztését.

HATÓSÁGI TAPASZTALAT

Közel tíz éves média- és hírközlési hatósági tapasztalatom során médiatartalmak felügyeletével és médiaszolgáltatások piacra lépésével, rádiós frekvenciapályázatokkal egyaránt foglalkoztam vezető tanácsosként és osztályvezetőként. A hatóság szempontjaink gyakorlati ismerete különösen hatékonnyá tesz a jogi képviselet során.

JOGTANÁCSOSI TAPASZTALAT

Jogtanácsosként filmes állami támogatások pályáztatásával, pályázatok jogi ellenőrzésével, és támogatási szerződések megkötésével foglalkoztam, emellett általános polgári jogi és munkajogi tanácsadást láttam el.  Különösen büszke vagyok a Filmalap Inkubátor Pályázata felhívásának előkészítésében betöltött szerepemre, és a program későbbi sikerére. A vállalati oldalon eltöltött éveim  rendkívül fogékonnyá tettek az üzleti szempontok iránt, mely az ügyvédi tanácsadás során is segít az üzleti és jogi oldal közötti partneri együttműködés kialakításában.

JOGI IGAZGATÓI TAPASZTALAT

Jogi igazgatóként Magyarország piacvezető print és online kiadóját, illetve állásközvetítő portálját magában foglaló nemzetközi tulajdonú cégcsoportnál a teljes jogi feladatellátásért feleltem. A GDPR hatálybalépésekor sikeres adatvédelmi projektet menedzseltem az Axel Springer nemzetközi jogi csapatával és külső szakértőkkel szoros együttműködésben.

Jogi operatív vezetőként hét fős jogi csapatot vezettem a műsorgyártás, műsorterjesztés, talent management, médiahirdetési felületértékesítés és a digitális tartalomszolgáltatás, illetve az e-sport területén működő meghatározó média csoportnál, illetve adatvédelmi tisztviselői pozíciót töltöttem be. 

Jogi vezetői tapasztalatom széles spektrumú rálátást adott nagy médiavállalatok jogi ügyeire, illetve a médiapiaci trendekre.

ÜGYVÉDI IRODAI TAPASZTALAT

Másfél évig az egyik legnagyobb multimédiás sales house csoportvezető ügyvédje voltam a jogi képviseletet ellátó ügyvédi iroda együttműködő ügyvédjeként. Jelenleg is nyújtok infokommunikációs szakértő jogi tanácsadást együttműködő ügyvédi irodák számára.

EGYETEMI OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

Meghívott oktatóként lehetőséget kaptam médiajogi szeminárium vezetésére a Pécsi Tudományegyetemen. A Budapesti Metropolitan Egyetemen filmjogot, míg a Ringier Axel Springer Digitális Média Campusán digitális médiajogot oktattam.

2021 őszi szemeszterétől  a Károli Gáspár Református Egyetem digitális gazdasági szakjogász LL.M. posztgraduális képzésének vagyok megbízott médiajog oktatója, 2022-től pedig a graduális jogász képzés nappali tagozatos hallgatóinak oktatok médiajogot.

TELEVÍZIÓS TAPASZTALAT

Pályám elején a jogi karrierből másfél éves kirándulást tettem a televíziózásba. Híradós riporterként vezető kereskedelmi hírműsorban tudósítottam, majd közszolgálati és műsorgyártói oldalról is szereztem tapasztalatot – így jól ismerem a tartalomkészítés világát is. Több, mint tizenöt év elteltével is hasznosítani tudom a tartalomgyártás szempontjait a szerződések előkészítése és az online kommunikációm során.

SZAKTERÜLETEK

TANULMÁNYOK ÉS JOGI SZAKVIZSGA

Kamarai tagság, szakvizsga

A Budapesti Ügyvédi Kamarának 2018-tól kamarai jogtanácsos, 2019-től egyéni ügyvéd tagja vagyok.

Jogi szakvizsga 2011.

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi Kar

Jogász diploma 2003.

Speciális médiajogi kurzusok

Université Patheon Assas Paris II.

Európai uniós jogász képzés francia nyelven 2003.

Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar

LL.M. végzettséget adó infokommunikációs szakjogász diploma 2008.

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi Kar – Jogi Továbbképző Intézet

Adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász L.L. M. képzés – 2022-folyamatban