fbpx

MÉDIA/SZÓRAKOZTATÓIPAR

NINCS IZGALMAS MÉDIATARTALOM SZÁRAZ JOGI PAPÍRMUNKA NÉLKÜL

A média- és szórakoztatóiparban az élet – ellentétben a közkeletű tévhittel – nem csak szórakozásból áll.

A médiavállalatoknál eltöltött évek alatt én is megtanultam, milyen kemény erőfeszítések vannak amögött, hogy igazán szórakoztató, kreatív és innovatív produkció jusson el a közönséghez.

De még a legegyedibb, legformabontóbb tévéműsorok vagy  úttörő online médiatartalmak is egy halom száraznak tűnő jogi papírmunkának köszönhetik, hogy egyáltalán elkészültek.

Médiavállalati vezetőként nem kell mindent tudnia a reflektorfény jogi hátteréről.

Fontos azonban, hogy olyan ügyvédet bízzon meg, aki úgy ismeri a médiát és a médiajogot, mint a tenyerét.

 

műsorgyártás
Hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel!

MIVEL FOGLALKOZIK EGY MÉDIAJOGÁSZ?

A médiajog igen szerteágazó jogterület. A médiajog a média- és szórakoztató ipar valamennyi ágára  kiterjed, legyen az televízió, film, streaming, zene, sportközvetítés,reklám, nyomtatott és elektronikus sajtó vagy közösségi média.

A szűkebb értelemben vett médiajog is egyaránt tartalmaz alkotmányjogi, közigazgatási jogi, polgári jogi és büntetőjogi szabályokat. Ha pedig tág értelemben beszélünk médiajogról – vagyis arról, hogy mi mindennel foglalkozik egy médiajogász – akkor  valamennyi jogterület idetartozik, amely  a média működésének jogi támogatásához szükséges.

Így egy jó médiajogi ügyvédnek a médiára vonatkozó jogszabályokon kívül  jártasnak kell lennie a szellemi tulajdonjog, az adatvédelem, a reklámjog,  a fogyasztóvédelmi és versenyjog, valamint a társasági jog és munkajog területén is. 

A médiavállalatok jogi támogatásához alapos piacismeret és kiváló kommunikációs készségek is szükségesek.  

 

6 KULCSFONTOSSÁGÚ TERÜLET, AMIBEN EGY MÉDIAJOGI SZAKÉRTŐ ÜGYVÉD SEGÍTHETI VÁLLALKOZÁSÁT

1

Védi a szellemi tulajdonaidat

A szerzői jog által védett művek és a védjegyek védelme kulcsfontosságú a médiaiparban. Ha a vállalkozása egyedi szellemi termékek létrehozásából él, akkor tűzzel-vassal védenie kell azokat. Végtére is a médiavállalat üzleti sikerének védelméről van szó!

Ahogy a péntárcánkat sem hagyná ott bárhol csak úgy őrizetlenül, úgy egy könyvvel, forgatókönyvvel, filmmel, védjeggyel vagy dizájnnal sem érdemes ezt tennie. 

A  médiajogi szakértő ügyvédi szolgáltatásba történő befektetés elengedhetetlen egy médiavállalat számára. 

2

Szellemi tulajdonjogok, illetve felhasználási jogok vásárlásában és értékesítésében közreműködik

A médiavállalatoknak  műsoruk kialakításához számos jogbeszerzési szerződést kell kötniük, hogy a filmek, sorozatok és más médiatartalmak sugárzásához, vagy on demand hozzáférhetővé tételéhez felhasználási jogot szerezzenek.

Hiba lenne azt gondolni, hogy ezek a szerződések úgyis egy kaptafára mennek,  mert az ördög a részletekben rejlik.

Érdemes minden alkalommal alapos jogi vizsgálatnak alávetni őket, mert egy jogosulatlan felhasználás sokba kerülhet a médiavállalatnak.

3

Segít jobb deal-eket kötni

A szerzői jogi művek felhasználásával kapcsolatos szerződések megkötéséhez elengedhetetlen a média- és szórakoztatóiparban járatos ügyvéd igénybevétele.  Ha a médiavállalat rossz üzletbe megy bele,- legyen szó tévéről, sajtótermékről, reklámról vagy a szórakoztatás bármely formájáról –  azt nem csak pénzben, hanem reputációban is hatalmas kárt okozhat.

Ugyanez vonatkozik a szponzori szerződésekre is. A médiajogi ügyvédnek mindig a médiavállalat érdekeidet kell szem előtt tartania, és ügyelnie kell arra, hogy a médiavállalt elkerülje a kedvezőtlen vagy tisztességtelen szerződéseket.

4

Ellenőrzi a médiatartalmakat

A médiában gyakran hamis, rágalmazó vagy egyszerűen jogosulatlan tartalmak jennek meg, ezért a médiajogi ügyvéd feladata, hogy ezeket a kockázatokat, illetve jogsértéseket ügyfele számára feltárja.  Ezekben az ügyekben a perek sem ritkák, különösen ha közszereplőkről vagy hírességekről van szó.

5

Megvéd a hatósági bírságtól

A médiatartalmaknak ezen kívül törvényi előírásoknak is meg kell felelniük, legyen szó kiskorúak védelmére, kereskedelmi közleményekre, kiegyensúlyozott tájékoztatásra vagy európai, illetve magyar műsorszám kvótára vonatkozó követelményről. 

A médiavállalatok rengeteg személyes adatot is kezelnek, és kereskedelmi gyakorlatuk a versenyhatóság figyelmét is felkeltheti.

Egy jó ügyvéd hatalmas bírságoktól tudja megvédeni a médiavállalatot,  külön előny, ha hatósági tapasztalattal is rendelkezik.

6

Összeköthet az iparági szereplőkkel

És végül, egy különösen tehetséges és a média- és szórakoztatóiparban jártas ügyvédnek képesnek kell lennie arra, hogy segítsen a szórakoztató- és médiavállalatoknak a  projektjei  életre keltésében.

Az iparági kapcsolatai révén fontos összeköttetéseket hozhat létre, akár ismeretségi köréből, akár korábbi ügyfeleivel, amelyek révén  mozgásba lendülhetnek a kerekek.

Do you have a good lawyer?

ÖNNEK VAN OLYAN ÜGYVÉDJE, AKI MINDEBBEN SZAKÉRTŐKÉNT TÁMOGATJA?

Ha a média- és szórakoztató üzletágban működő vállalkozása számára megbízható jogi partnert keres, akkor jó helyen jár.
AZ ÜGYVÉD MEGBÍZÁSA BIZALMI KÉRDÉS ÉS AZ EGYIK LEGFONTOSABB BEFEKTETÉS A VÁLLALKOZÁS JÖVŐJÉBE.
EZÉRT FONTOS, HOGY SZAKÉRTEME ÉS MUNKASTÍLUSA IGAZODJON A VÁLLALKOZÁSOD PROFILJÁHOZ.

A SZALAI LEGAL A MÉDIAJOG SZAKÉRTŐ ÜGYVÉDJE

AMI ÖNNEK SZÁRAZ PAPÍRMUNKA, AZ NEKEM A SZENVEDÉLYEM

360°-is médiajogi szolgáltatást nyújtunk

A médiaszabályozás valamennyi területén kiemelt tapasztalattal tudom támogatni. A Szalai Legal print, rádió, televízió, online és social media platformmal egyaránt komfortos, így platformtól függetlenül bármilyen médiaszolgáltatót ki tud szolgálni.

Belülről ismerem a médiavállalatok működését

Az in house lawyer évek alatt része voltam a médiavállalatok működésének, a filmipartól, a műsorgyártáson át a digitális és reklámiparig. Egy nyelvet beszélek ügyfeleimmel és értem a problémáit, amely lényegesen lerövidíti a megoldáshoz vezető utat.

Médiajogász tartalomgyártási tapasztalattal

A televíziós műsorkészítésben nemcsak jogi,  de szerkesztői tapasztalatottal is rendelkezem,  amely a mai napig előny ügyfeleim szempontjainak megértésében.

Hatósági és egyetemi oktatói tapasztalat

A médiaszabályozást hatósági  oldalról is ismerem. A  hatóság szempontjainak és belső működésének ismerete szupererő tud lenni a jogi megfelelés kialakításában és a  hatósági képviselet során is. 

KIK ÉS MILYEN MÉDIAJOGI ÜGYEKBEN FORDULHATNAK HOZZÁM?

A SZALAI LEGAL A MÉDIAJOGI ÉRTÉKLÁNC BÁRMELY SZEREPLŐJE SZÁMÁRA NYÚJT JOGI SZOLGÁLTATÁST

TARTALOMGYÁRTÓK

online, televízió

A Szalai Legal a formátumvásárlási megállapodásban, illetve a médiaszolgáltatóval kötött szerződésben éppúgy kiemelkedő jogi szolgáltatást nyújt, mint a műsorgyártásban közreműködő megbízottakkal és vállalkozókkal kötött szerződésekben, illetve a jogszerű műsortartalom kialakításához nyújtott jogi tanácsadásban.

LAPKIADÓK

online, print

A Szalai Legal a print és online média szereplőinek nyújtott jogi tanácsadásban is kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik, mely a jogszerű tartalom kialakítására és a sajtóhelyreigazításra, valamint a sajtóperben való jogi képviseletre is kiterjedt.

MÉDIASZOLGÁLTATÓK

rádió, televízió, online

A Szalai Legal a médiavállalatoknak a saját vagy külső  tartalomgyártáshoz kapcsolódó szerződések, tartalomvásárlások, műsorterjesztési megállapodások előkészítését, valamint  a műsortartalom jogszerűségének véleményezését kiemelt szakértelemmel vállalja.

FILMGYÁRTÓK

dokumentumfilm, TV sorozat, mozifilm

A Szalai Legal a filmjog területén is lát el jogi tanácsadást is képviseletet, amely kiterjed az alkotói (rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző) és produceri szerződésekre, illetve a filmtámogatási pályázatokkal kapcsolatos jogi feladatokra is.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA, VIDEOMEGOSZTÓK

facebook, instagram, TikTok, Pinterest, Twitter, youtune

A social mediában közzétett tartalmakat a jogszabályokon kívül az egyes közösségi média platformok kiterjedt szabályzatai szabályozzák, melyekben gyakran nem könnyű eligazodni.  A közösségi médiában tartalomgyártóként, vagy különféle sérelmes bejegyzések főszereplőjeként egyaránt érdemes lehet médiajogászhoz fordulni. 

MŰSORTERJESZTŐK

minden platformon

A Szalai Legal a műsorterjesztőknek a médiavállalatokkal folytatott tárgyalások jogi támogatásában, valamint  a műsorterjesztési szerződések előkészítésében kiemelt szakértelemmel nyújt jogi szolgáltatásokat, magyar és angol nyelven egyaránt.

FONTOS, HOGY ÉLMÉNY LEGYEN A KÖZÖS JOGI MUNKA

Közös munka

Belülről ismerem a médiavállalati működést

 

Ezért tudom azt, hogy mi segíti, és mi akadályozza az üzleti  és a jogi oldal együttműködését.

Hatékony munkamódszeremet  mindennek a tapasztalatnak a figyelembevételével alakítottam ki:

  • Egy nyelvet beszélünk: a médiapiaci fogalmakat nem kell külön magyaráznia.
  • Egyszerűen és érthetően fogalmazok, hogy Ön is könnyen megértse a jogi szempontokat.
  • Figyelemmel vagyok arra, hogy az üzleti oldal korlátozottan terhelhető jogi problémákkal: ezért leveszem a jogi terhet a válláról, hogy az üzletre fókuszálhasson.
  • Takarékosan bánok az idejével: médiavállalati tapasztalatom révén nem a „kályhánál” kell kezdeni a briefelést, és csak a legszükségesebb ideig vonom el az üzlettől.
  • Hatékony technikákkal, a még nyitva lévő vitás kérdések megfelelő struktúrálásával előzöm meg az elhúzódó tárgyalásokat és a szerződések késői megkötését.
  • Tudom, hogy a jó szerződésnek nem csupán szakmai és üzleti szempontból kell kifogástalannak lennie, de időben is kell érkeznie.
  • Nemcsak feltárom a jogi kockázatokat, de tudom megfelelően súlyozni is: úgy nyújtok jogi biztonságot, hogy az üzleti célok elérésében is segítem Önt.

A biztonsága és a nyugalma számomra prioritás

Ezért úgy dolgozom, hogy a nap végén 

nyugodt lehessen afelől, hogy vállalkozása megfelel a jogszabályoknak

elégedetten dőljön hátra, mert egy megbízható ügyvéd partner hatékonyan érvényesíti a jogi érdekeit

megkímélem a felesleges jogi problémáktól

nem csupán magas szakmai színvonalú, de időben érkezett segítséget kapjon – hogy az üzleti együttműködésben mindig megfelelő szerződések védjék a médiavállalatot.

nyugodt üzletember