fbpx

MÉDIA

műsorgyártás

NINCS IZGALMAS MÉDIATARTALOM SZÁRAZ JOGI PAPÍRMUNKA NÉLKÜL

Ha a média- és szórakoztatóiparban utazol, akkor jól tudod, hogy – ellentétben a közkeletű tévhittel – ez az élet sem csak szórakozásból áll.

A médiavállalatoknál eltöltött évek alatt én is megtanultam, milyen kemény erőfeszítések vannak amögött, hogy igazán szórakoztató, kreatív és innovatív produkció jusson el a közönséghez.

De még a legegyedibb, legformabontóbb tévéműsorok vagy  úttörő online médiatartalmak is egy halom száraz jogi papírmunkának köszönhetik, hogy egyáltalán elkészültek.

Médiavállalati vezetőként nem kell mindent tudnod a reflektorfény jogi hátteréről.

Fontos azonban, hogy olyan ügyvédet bízz meg, aki úgy ismeri a médiát és a médiajogot, mint a tenyerét.

 

DE MIVEL IS FOGLALKOZIK EGY MÉDIAJOGÁSZ?

A médiajog igen szerteágazó jogterület. A médiajog a média- és szórakoztató ipar valamennyi ágára  kiterjed, legyen az televízió, film, streaming, zene, sportközvetítés,reklám, nyomtatott és elektronikus sajtó vagy közösségi média.

A szűkebb értelemben vett médiajog is egyaránt tartalmaz alkotmányjogi, közigazgatási jogi, polgári jogi és büntetőjogi szabályokat. Ha pedig tág értelemben beszélünk médiajogról – vagyis arról, hogy mi mindennel foglalkozik egy médiajogász – akkor  valamennyi jogterület idetartozik, amely  a média működésének jogi támogatásához szükséges.

Így egy jó médiajogi ügyvédnek a médiára vonatkozó jogszabályokon kívül  jártasnak kell lennie a szellemi tulajdonjog, az adatvédelem, a reklámjog,  a fogyasztóvédelmi és versenyjog, valamint a társasági jog és munkajog területén is. 

A médiavállalatok jogi támogatásához alapos piacismeret és kiváló kommunikációs készségek is szükségesek.  

 

Hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel!

6 KULCSFONTOSSÁGÚ TERÜLET, AMIBEN EGY MÉDIAJOGI SZAKÉRTŐ ÜGYVÉD SEGÍTHETI VÁLLALKOZÁSOD

1

Védi a szellemi tulajdonaidat

A szerzői jog által végzett művek és a védjegyek védelme kulcsfontosságú a médiaiparban. Ha a vállalkozásod egyedi szellemi termékek létrehozásából él, akkor tűzzel-vassal védened kell azokat. Végtére is a megélhetésed védelméről van szó!

Ugye a péntárcád sem hagynád ott bárhol csak úgy őrizetlenül?  Akkor ne tedd ezt egy könyvvel, forgatókönyvvel, filmmel, védjeggyel vagy dizájnnal sem!

Emiatt fontos befektetned egy hozzáértő médiajogi szakértő ügyvéd szolgáltatásaiba is!

2

Szellemi tulajdonjogok, illetve felhasználási jogok vásárlásában és értékesítésében közreműködik

Ha például regényt vagy színdarabot szeretnél  filmre vagy színházi  előadásra adaptálni, akkor szükséged lesz egy médiajogi ügyvédre, aki kikutatja, ki rendelkezik a szerzői joggal, és a felhasználási szerződést is megfelelően elkészíti. Ne feledd, hogy vannak szabad felhasználású művek is, amelyek védelmi ideje már lejárt:  ebben az esetben nincs szükség egy fillérre sem!

A médiavállalatoknak  műsoruk kialakításához egy halom jogbeszerzési szerződést kell kötniük, hogy a filmek, sorozatok és más médiatartalmak sugárzásához, vagy on demand hozzáférhetővé tételéhez felhasználási jogot szerezzenek.

Sohase gondold, hogy ezek a szerződések úgyis egy kaptafára mennek,  mert az ördög a részletekben rejlik!

Érdemes minden alkalommal alapos jogi vizsgálatnak alávetni őket, mert egy jogosulatlan felhasználással nem babra megy a játék!

3

Segít jobb deal-eket kötni

A szerzői jogi művek felhasználásával kapcsolatos szerződések megkötéséhez elengedhetetlen a média- és szórakoztatóiparban járatos ügyvéd igénybevétele.  Ha rossz üzletbe húznak bele,- legyen szó tévéről, sajtótermékről, reklámról vagy a szórakoztatás bármely formájáról –  azt nem csak pénzben, hanem reputációban is a bőrödön fogod érezni.

Ugyanez vonatkozik a szponzori szerződésekre is. A médiajogi ügyvédeknek mindig a Te érdekeidet kell szem előtt tartaniuk, és ügyelniük kell arra, hogy ne verjenek át egy silány vagy tisztességtelen szerződés aláírásával.

4

Ellenőrzi a médiatartalmakat

A médiában gyakran hamis, rágalmazó vagy egyszerűen jogosulatlan tartalmak jennek meg, ezért a médiajogi ügyvéd feladata, hogy ezeket a kockázatokat, illetve jogsértéseket ügyfele számára feltárja.  Ezekben az ügyekben a perek sem ritkák, különösen ha közszereplőkről vagy hírességekről van szó.

5

Távol tartja a hatóságot

A médiatartalmaknak ezen kívül törvényi előírásoknak is meg kell felelniük, legyen szó kiskorúak védelmére, kereskedelmi közleményekre, kiegyensúlyozott tájékoztatásra vagy európai, illetve magyar műsorszám kvótára vonatkozó követelményről. 

A médiavállalatok rengeteg személyes adatot is kezelnek, és kereskedelmi gyakorlatuk a versenyhatóság figyelmét is felkeltheti.

Egy jó ügyvéd hatalmas bírságoktól tud megvédeni,  külön előny, ha hatósági tapasztalattal is rendelkezik.

6

Összeköthet az iparági szereplőkkel

És végül, egy különösen tehetséges és a média- és szórakoztatóiparban jártas ügyvédnek képesnek kell lennie arra, hogy segítsen a szórakoztató- és médiavállalatoknak a  projektjei  életre keltésében.

Az iparági kapcsolatai révén fontos összeköttetéseket hozhat létre, akár ismeretségi köréből, akár korábbi ügyfeleivel, amelyek révén  mozgásba lendülhetnek a kerekek.

Do you have a good lawyer?

NEKED VAN OLYAN MÉDIÁBAN ÉS SZÓRAKOZTATÓIPARBAN JÁRTAS ÜGYVÉDED, AKI MINDEBBEN TÁMOGAT TÉGED?

Ha úgy érzed, hogy a média- és szórakoztató üzletágban működő vállalkozásod számára előnyös lehet, ha egy kiemelkedő tapasztalattal rendelkező médiajogászt tudhatsz magad mellett,  akkor jó helyen jársz.
AZ ÜGYVÉD MEGBÍZÁSA BIZALMI KÉRDÉS ÉS AZ EGYIK LEGFONTOSABB BEFEKTETÉS A VÁLLALKOZÁSOD JÖVŐJÉBE.
EZÉRT FONTOS, HOGY SZAKÉRTEME ÉS MUNKASTÍLUSA IGAZODJON A VÁLLALKOZÁSOD PROFILJÁHOZ.

A SZALAI LEGAL A MÉDIAJOG SZAKÉRTŐ ÜGYVÉDJE

AMI NEKED SZÁRAZ PAPÍRMUNKA, AZ NEKÜNK A SZENVEDÉLYÜNK

360°-is médiajogi szolgáltatást nyújtunk

A médiaszabályozás valamennyi területén kiemelt tapasztalatunk van. A Szalai Legal print, rádió, televízió, online és social media platformmal egyaránt komfortos, így platformtól függetlenül bármilyen médiaszolgáltatót ki tud szolgálni.

Médiavállalati tapasztalattal

Az in house lawyer évek alatt részei voltunk a médiavállalatok működésének, a filmipartól, a műsorgyártáson át a digitális és reklámiparig. Egy nyelvet beszélünk ügyfeleinkkel és értjük a problémáit, amely lényegesen lerövidíti a megoldáshoz vezető utat.

Ismerjük a tartalomgyártás világát

A Szalai Legal a televíziós műsorkészítésben nemcsak jogi,  de televíziós szerkesztő riporteri tapasztalatot is fel tud mutatni amely mai napig előny ügyfeleink szempontjainak megértésében.

Voltunk hatósági oldalon is

A médiaszabályozást hatósági oldalról is ismerjük. A  hatóság szempontjainak és belső működésének ismerete szupererő tud lenni a jogi megfelelés kialakításában és a  hatósági képviselet során is. 

HATÉKONY MÓDSZERÜNKKEL TEHER HELYETT ÉLMÉNY A KÖZÖS JOGI MUNKA

Közös munka

Belülről ismerjük a médiavállalati működést

 

Ezért tudjuk azt, hogy mi segíti, és mi akadályozza az üzleti  és a jogi oldal együttműködését.

Hatékony munkamódszerünket mindennek a tapasztalatnak a figyelembevételével alakítottuk ki:

  • Egy nyelvet beszélünk: a médiapiaci fogalmakat nem kell külön magyaráznod.
  • Egyszerűen és érthetően fogalmazunk, hogy Te is könnyen megértsd a mi szempontjainkat.
  • Megértjük, hogy az üzleti oldal korlátozottan terhelhető jogi problémákkal: ezért levesszük a jogi terhet a válladról, hogy az üzletre fókuszálhass.
  • Takarékosan bánunk az időddel: médiavállalati tapasztalatunk révén nem a „kályhánál” kell kezdeni a briefelést, és csak a legszükségesebb ideig vonunk el az üzlettől.
  • Hatékony technikákkal, a még nyitva lévő vitás kérdések megfelelő struktúrálásával előzzük meg az elhúzódó tárgyalásokat, és a szerződések késői megkötését.
  • Tudjuk, hogy a jó szerződésnek nem csupán szakmai és üzleti szempontból kell kifogástalannak lennie, de időben is kell érkeznie.
  • Nemcsak feltárjuk a jogi kockázatokat, de tudjuk megfelelően súlyozni is: úgy nyújtunk jogi biztonságot, hogy az üzleti célok elérésében is segítünk.

A biztonságod és a nyugalmad számunkra prioritás

Ezért úgy dolgozunk, hogy a nap végén 

nyugodt lehess afelől, hogy a vállalkozásod megfelel a jogszabályoknak

elégedetten dőlj hátra mert egy megbízható jogi csapat hatékonyan érvényesíti a jogi érdekeidet

megkíméljünk a felesleges jogi problémáktól

nem csupán magas szakmai színvonalú, de időben érkezett segítséget kapj – hogy az üzleti együttműködésben mindig megfelelő szerződések védjék az érdekeidet.

nyugodt üzletember

KÉRJ AJÁNLATOT!

Te elmondod, miben segíthetünk.
Mi vázoljuk a megoldás irányát, és az együttműködés kereteit.